HABERLER
ORTAHİSAR ZİRAAT ODASI KURULAMAMASINA TÜRKİYE MUHTARLAR KONFEDERASYONU GENEL BAŞKANI HÜSEYİN AKDENİZ İN TEPKİSİ Basın açıklaması
5 Ocak 2016

Basın açıklaması
Ziraat Odaları ile muhtarlar arasında kesin bir işbirliği söz konusudur. Kanun yapıcı bunu böyle koymuştur. Yani Ziraat Odaları istese de istemese de muhtarla çalışmak zorundadır. Bu iki kurumun ele ele çalışması, üreticimizin menfaatleri doğrultusunda olmak zorundadır.
Zira Ziraat odalarının kuruluş amacında; meslek hizmetleri görmek, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplin ve ahlâkını kollayıp gözetmek, çiftçilikle iştigal edenlerin meslekî hak ve menfaatlerini korumak ilkesi benimsenmiştir.
Muhtarlar, bu amaçların gerçekleşmesinde birer aracı görevi görmektedir. Çiftçi olmadan bir ziraat Odası düşünülmeyeceğine göre, kanunlara göre muhtar olmadan köy ve mahalle de düşünülemez. Muhtarlar, Ziraat Odaları Birlik mevzuatında şöyle tanımlanırlar:
1- 6964 sayılı kanunun 5. maddesi: Gerçek kişilerin Ziraat odalarına ilk defa yaptıracakları üye kaydı bağlı bulundukları muhtarlıkça tasdik edilen “çiftçi kütüklerine” istinaden yapılır.
2- Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesin’nin 5 maddesi: Muhtarlar her yıl Eylül ayı içerisinde kendi bölgesinde faaliyet gösteren gerçek kişilerden ilk defa çiftçiliğe başlayanları, çiftçiliği bırakanları ve kayıtlı üyelerden tarımsal varlığında meydana gelen değişiklikleri bir liste halinde bölgelerinde kurulu bulunan ziraat odasına bildirmekle mükelleftirler.
3- Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesin’nin 11 maddesi: Dört yılda bir Aralık ayında yapılan ziraat odası delege seçimlerinde her seçim çevresinde (her muhtarlık bir seçim çevresidir) sandık kurulu, o seçim çevresi (Muhtarlık) muhtarının başkanlığında ihtiyar heyetinden oluşur.
Ziraat Odaları kanununa göre; ‘’merkez ilçeler dahil en az on dört seçim çevresi olan ilçelerde, kurucu listelerinin Birlik Yönetim Kurulunca onayı ve genel kurulunun bu Kanun ile tüzükte gösterilen usullere göre dört ay içinde yapılması ve ilgili ilçe seçim kurulunun sonuçları ilân etmesi ile kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmış olurlar’’(Madde 2) der. Bu maddenin anlamı şudur; Bir ilçede 14 seçim çevresi (Köy veya Mahalle) var ise o ilçede Ziraat Odası kurulması gerekir.
Dolayısıyla yukarıda belirtmiş olduğu maddelerde üreticinin çiftçi kütüklerine kayıt olmak için çiftçi olduğuna dair ilk belge muhtardan alınmak zorundadır. Her Eylül ayında muhtar belirtilen yükümlülükleri odaya bildirmekle yükümlüdür. Diğer yandan dört yılda bir yapılan Ziraat Odaları Delege seçimlerinin sandık kurulu başkanı, illerde Vali ve İlçelerde Kaymakam’ın atadığı muhtardır. Dolayısıyla sorunda tam bu nokta da düğümlenir. Muhtar köyün ve mahallesinin seçilmişi olduğundan hangi kişinin delege olacağına nüfusu gereği müdahil olabilir. Veya izin alıp yerine azası sandık kurulu başkanı olabilir. Muhtar isterse seçimle köyün ve mahallenin delegesi olabilir. Bugün bakıldığında birçok il ve ilçede Ziraat Odaları başkanı muhtardır. 
Türkiye genelinde 760’ın üzerinde odası bulunan Ziraat Odalar Birliği halen 500’ün üzerinde ilçede odası bulunmamaktadır. Buna kanununda belirtilen bir ilçede 14 seçim bölgesi olmaması mı engeldir. Bu açıdan bakıldığında Trabzon gibi Türkiye’nin en önemli illeri arasında yerini almış ve bugün Büyükşehir statüsü kazanmış bir ilin merkez ilçesi olan Ortahisar’da Ziraat Odası kurulmamasının sebepleri arasında Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu gibi Türkiye’nin muhtarlarını temsil eden sivil toplum örgütünün gösterilmesi Ziraat Odalar Birliği Genel Başkanının bu kurumdan çekindiğinin bir göstergesidir. Ne olmuştur da iki kurum arasında husumet yaratılmak istenmektedir. Bugün bakıldığında Ziraat Odalar Birliği yönetim kurulu üyelerinin biri Trabzon/Arsin ilçesinden, diğerinin ise Ordu/Perşembe ilçesindendir. Üstelikte Ordulu yönetim kurulu üyesi bir muhtardır ve kendisi de çok iyi arkadaşımdır. Diğer yandan Altınordu Ziraat Odası başkanı baba dosttum olan bir kardeşimizdir.
Trabzon muhtarlarımızın Ortahisar ilçesinde Ziraat Odası kurmak istemelerinden doğal ne olabilir ki. Çünkü her biri bir köyü ve mahalleyi temsil etmektedirler. Kendi seçim bölgelerinde üretici vatandaşlarının sorunlarının giderilmesinde yardımcı olmalarından doğal daha ne olabilir ki. Sorun eğer kendi ekibini oluşturmak sorunu ise bu yapılacak ilk seçimde zaten muhtarların dayanışmasından geçecektir. Trabzon ili Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunda 2. Sırada Genel Başkan yardımcısı sıfatıyla Sayın Bekir Aktürk tarafından temsil edilmektedir. Ayrıca 2 yönetim, 2 denetleme ve 2 disiplin kurulu üye konfederasyon bünyesinde görev yapmaktadır. Aslında sorun Trabzon Muhtarlar Federasyonun bölgesinde güçlü olma sorunudur. Kısa zaman da toparlanan Trabzon muhtarlarımızın bu gücü eline geçirmesinden çekinilmektedir.
Diğer yandan bizler hiçbir kurumun iç işlerine karışma gibi bir tavrımızın olmadığını her defasında dile getirmiş olmamıza rağmen, ne olduğu hala belirsiz bir tablo içinde konfederasyonumuza saldırılmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu hiçbir kurumun seçimlerine karışmamıştır. Eğer karışmış olsa idi yukarıdaki görevlerimizin en kritik noktasını oluşturan muhtarlarımızı harekete geçirirdik. Ziraat Odaları Birliği seçimlerinde Ordulu bir arkadaşımızın aday olmak istemesi ve benimde taraf olacağım düşüncesiyle önyargılı bir şekilde konuya yaklaşılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu birlik başkanının gözden geçirmesi gereken bir durumdur. Zira iki kurum üreticilerin sorunlarının giderilmesi için ortak hareket etmek durumundadır. Bu hizipleşmenin üreticiye sağladığı hiçbir yarar yoktur. Bu hizipleşmenin asla tarafı değiliz ve de olmayız. 
Ziraat Odalar Birliği, 310 bin nufusu olan 13000 üyesi

olan Ortahisar ilçesine Ziraat Odasını kurmalıdır. Ziraat Odalar Birliği Genel Başkanı sadece odaların başkanı değildir. Aynı zaman da üreticilerinde başkanıdır. Üreticileri temsil eden bir başka kurum ise yine üreticinin seçtiği muhtardır. Birlik muhtarların sesine kulak vermek durumundadır. Çünkü o ses gerçekte üreticinin sesidir.
Muhtara rağmen Ziraat odaları için hesap yapanlar o hesabın altında kalacaktır dedi.

 
 
Etiketler:
Eklenmiş yorum bulunmamaktadır.
Ad Soyad:
E-posta:
Yorumunuz:
 
E-Posta adresimi gizle
 
GENÇ BAŞKAN'DAN ORTAHİSAR MUHTARLARIMIZLA YEMEK PROGRAMI
ULAŞTIRMA BAKANIMIZIN BÜYÜK TRABZON TOPLANTISI
ORTAHİSAR MUHTARLARIMIZDAN BAŞKANA HEDİYE
TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AHMET METİN GENÇ'İN FEDERASYONUMUZA ZİYARETİ
MUHTARLARIMIZLA YENİ YÜZYILA ADIM ADIM
BEŞİKDÜZÜ İSTİŞARE TOPLANTISI
ARSİN İLÇESİ İSTİŞARE TOPLANTISI
     FEDERASYONUMUZUN EN SON YAPTIĞI TOPLANTIDA ALDIĞI KARARLA  İLÇELERİMİZDE YAPACAĞIMI
FEDERASYONDA İLÇELERLE İSTİŞARE
                  18 İLÇEMİZ KAPSAMINDA, İLÇE DERNEK BAŞKANLARIMIZIN KATILIMI İLE
ULAŞTIRMA BAKANIMIZ İFTAR PROGRAMINDA MUHTARLARLA BULUŞTU
    ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANIMIZ AYRICA AK PARTİ MİLLET VEKİLİ ADAYI SAYIN ADİL KARAİSMA
ORTAHİSAR BELEDİYE BAŞKANIMIZLA 8. İFTAR BULUŞMASI
Adres
: Gülbaharhatun mah.mumcular sok.No:33/B Ezine apt.
Telefon
: 0462-541 41 41
Faks
: 0462-541 41 41
GSM
: Başkan-0532 411 19 97